U wilt uw zakenrelaties een eindejaarscadeau / relatiegeschenk geven. Zijn dat aftrekbare uitgaven? Hoeveel mag je geven?  En kunt u de btw hierop recupereren?

Fiscaal

Fiscaal: 50% aftrekbaar. Een relatiegeschenk dat u aan uw klant, leverancier of tussenpersoon geeft, is voor 50% aftrekbaar (art. 53, 8° WIB 92) voor zover de waarde ervan niet meer is dan € 125 (incl. btw).

Soms 100% aftrekbaar. Geeft u meer dan € 125 uit (incl. btw), dan is het geschenk voor uw vennootschap in principe 100% aftrekbaar. Daar is echter een keerzijde aan. Uw zakenpartner wordt dan immers privé belast. Geeft u meer dan € 125 uit, dan is dit geschenk voor de fiscus namelijk een voordeel alle aard, waarvoor u een fiche 281.50 moet opstellen en waarop uw zakenpartner dan privé belast wordt.

BTW

Btw: drempel van € 50. Zolang een relatiegeschenk minder kost dan € 50 (excl. btw), is die btw daarop volledig recupereerbaar. Kost het € 50 of méér, dan is de btw helemaal niet meer recupereerbaar (Btw-handleiding, nr. 350) . Beperk u dus tot € 49,99 (excl. btw).

Btw: één geschenk per relatie. Per beroepsrelatie komt evenwel slechts één relatiegeschenk van minder dan € 50 (excl. btw) per kalenderjaar in aanmerking voor btw-aftrek. Wanneer er in een kalenderjaar aan een beroepsrelatie meerdere geschenken verstrekt worden met een waarde lager dan € 50 (excl. btw), kan de aftrek slechts toegepast worden voor een van die handelsgeschenken (circ. 2017/C/32 van 29.05.2017) .

Let op 1! De btw op sterkedrank of rookwaren is nooit recupereerbaar, dus ook niet als u deze zaken weggeeft als relatiegeschenk en u onder die € 50 (excl. btw) blijft. Wijn en champagne vallen (gelukkig) niet onder sterkedrank.

Let op 2! De btw-aftrek voor relatiegeschenken geldt enkel voor goederen. Filmtickets zijn voor de Btw een dienst, waardoor u de btw daarop niet kunt recupereren.

Hoe optimaliseren? Indien u verschillende relatiegeschenken koopt, waarvan de totale waarde niet meer is dan € 125 (incl. btw) en waarbij een van de geschenken minder waard is dan € 50 (excl. btw), dan is op dat laatste de btw recupereerbaar en wordt uw zakenrelatie niet belast.

Meer weten?  Contacteer ons.

Bron: tips & advies