​Steeds meer ondernemers kiezen ervoor om samen te werken met een online boekhouder, maar online boekhouden, wat is het precies?

  • Bij online boekhouden worden je boekhoudkundige gegevens op een veilige manier verwerkt
  • Online Boekhouders gaat op 2 mogelijke manieren te werk:
    • wij boeken, jij volgt op
    • jij boekt en wij controleren

Boekhouden was vroeger een kwestie van al je facturen en bonnetjes goed bij te houden en die maandelijks of per kwartaal over te dragen aan je boekhouder of accountant. Hij voerde de gegevens in, maakte overzichten en deed je belastingaangifte. Dat werk is nu veel gemakkelijker geworden. De laatste tijd zijn steeds meer ondernemers overgeschakeld naar online boekhouden, waarbij ze via de computer samenwerken met hun online boekhouder.

Wat is online boekhouden?

Bij online boekhouden gebeurt de boekhouding via het Internet. De ingevoerde gegevens worden automatisch opgeslagen in de cloud, met andere woorden: op servers die zich overal ter wereld bevinden. Daardoor is het zo goed als onmogelijk dat deze gegevens verloren gaan. Je gegevens worden niet gedeeld met een derde partij, waardoor je privacy wordt beschermd.

Boekhoudkundige gegevens zijn kostbare data. Daarom is het erg belangrijk dat deze goed worden beschermd. Door ze op te slaan in de cloud kunnen ze dus niet verloren gaan door bijvoorbeeld waterschade, brand, diefstal, of een crash van je pc of de server waarop je boekhouding staat. Vandaar dat online boekhouden veiliger is dan boekhouden met vaste software of boekhouden op papier. Belangrijk is wel dat je kiest voor een sterk wachtwoord dat je regelmatig verandert.

Hoe gaan we te werk?

Bij online boekhouden kan op 2 manieren te werk worden gegaan, waarbij jij als ondernemer steeds wordt betrokken. Enerzijds kan de online boekhouder de gegevens invoeren in het systeem en volg jij alles op, anderzijds boek jij alle gegevens in en controleert hij alles. Dankzij deze nauwe samenwerking houden beide partijen elkaar continu op de hoogte. Daarbij is het steeds mogelijk dat de ondernemer meer boekhoudkundig werk naar zich toetrekt of meer gaat uitbesteden. De online boekhouder is steeds verantwoordelijk voor de uiteindelijke belastingaangifte.

Wil je graag online boekhouden, dan ben je bij Online Boekhouders aan het juiste adres. In samenwerking met jou werken wij op een correcte, efficiënte en kostenbewuste manier aan jouw boekhouding. Aarzel niet om ons te contacteren.

Auteur: Tom Dewaele, zaakvoerder Online Boekhouders en erkend boekhouder-fiscalist BIBF