Je wil beginnen met je eigen zaak en je kent zelf wel iets van boekhouding. Heb je een boekhouder nodig in dit geval? Is dat een wettelijke verplichting? Mag je zelf instaan voor de boekhoudkundige en fiscale verplichtingen van je onderneming? Moet je daarvoor bepaalde kwalificaties hebben?

Heb je een boekhouder nodig? Geen wettelijke verplichting!

Er bestaat geen enkele wettelijke verplichting om een boekhouder of accountant onder de arm te nemen. Je kan je boekhouding dus eigenlijk perfect zelf voeren en inrichten zoals je ze zelf wil. Het enige wat je nodig hebt is een boekhoudpakket en je kennis bedrijfsbeheer, maar dat heb je sowieso nodig indien je een onderneming wil starten. Je kan je boekhouding dus zelf voeren zolang je je maar houdt aan de reglementering en rekening houdt met alle fiscale en boekhoudkundige verplichtingen en formaliteiten.

En daar knelt net het schoentje. Het is echt wel handig iemand te hebben die je wegwijs kan maken in de wirwar van regels en wetgeving die er momenteel bestaat. Personenbelasting, vennootschapsbelasting, btw, rechtspersonenbelasting, vennootschapsrecht, successierecht, sociale wetgeving, boekhoudwetgeving, enzovoort. Wellicht een beetje veel om allemaal rekening mee te houden als zaakvoerder van je bedrijf. Bovendien wil je je als zaakvoerder focussen op de core business van je bedrijf, want dit is toch waar alles mee start.

Je boekhouder/accountant is opgeleid in bovenstaande materies, moet zich verplicht bijscholen en is dus uiterst geschikt om je wegwijs te maken en je het juiste advies te geven. Bovendien werkt je accountant met een professionele software waardoor hij/zij je perfect kan adviseren omtrent de evolutie van je zaak, immers je boekhouder heeft meerdere klanten (in dezelfde sector) en kan dus beter inschatten of je goed bezig bent of niet.

Heb je een boekhouder nodig? Ter controle!

Bij sommige kantoren is het mogelijk een deel van het werk zelf te doen waarbij je boekhouder de door jou verrichte zaken controleert, corrigeert en op basis daarvan de verplichte aangiftes indient. Kwestie van afspraken maken dus. Spreek duidelijk af met je accountant welke zaken jij doet/ zou kunnen doen en welke zaken je van hem/haar verwacht.

Wens je meer informatie over dit onderwerp of ben je nog op zoek naar een online boekhouder, aarzel dan niet om ons te contacteren. Samen met jou werken wij op een correcte, efficiënte en kostenbewuste manier aan jouw boekhouding.