Je wil een zaak starten in hoofdberoep of in bijberoep? Doe je dat dan best in de vorm van een vennootschap of eenmanszaak? Hieronder lees je enkele tips die je op weg kunnen helpen!

Vennootschap of eenmanszaak? Aansprakelijkheid!

Een aantal vennootschapsvormen bieden een beperkte aansprakelijkheid (bvba, nv, cvba). Dit betekent dat je als bestuurder, zaakvoerder slechts beperkte aansprakelijk hebt. Je persoonlijk vermogen kan dus niet aangesproken worden in geval de vennootschap op de fles zou gaan (let wel: er geldt een oprichtersaansprakelijkheid bij een faillissement binnen de 3 jaar na oprichting). Ben je bijvoorbeeld van plan een aanzienlijke som te investeren, dan kan het misschien nuttig zijn om dit via een vennootschap te doen en je persoonlijk vermogen te vrijwaren.

Fiscaal statuut

Het standaardtarief in de vennootschapsbelasting bedraagt 33,99%. Dat is een stuk lager dan in de personenbelasting waar je gemakkelijk de kaap van 50% kan overschrijden. Echter, wil je een gedeelte van je winst uitkeren als dividend, dan ben je ook de roerende voorheffing van 25% verschuldigd. Jezelf een loon uitkeren uit de vennootschap is een aftrekbare kost voor de vennootschap en een belastbare inkomst in de personenbelasting, waar ook sociale bijdragen over verschuldigd zijn. Het is dan ook pas interessant om voor een vennootschap te kiezen, van zodra je een aanzienlijke winst kan genereren (de grens ligt ongeveer op 30.000 euro netto belastbare winst).

Oprichting en kapitaal

De oprichting van een vennootschap heeft wat meer voeten in de aarde dan de opstart als éénmanszaak. Een oprichtingsakte moet worden opgemaakt die in bepaalde gevallen moet worden verleden voor de notaris. Dit resulteert in een aantal extra kosten. Ook is het in bepaalde gevallen noodzakelijk een financieel plan op te maken die de bedrijfswerking voor de komende jaren kan verantwoorden.

Bepaalde vennootschapsvormen vereisen een bepaalde minimum inbreng van kapitaal, bijvoorbeeld voor een bvba is een minimumkapitaal van 18.550 euro vereist, waarvan ten minste 6.200 euro dient volstort te zijn bij de oprichting.

Vennootschap of eenmanszaak? Boekhouding!

Kies je voor een vennootschap, dan ben je verplicht een dubbele boekhouding te voeren en ben je ook verplicht een jaarrekening op te maken en openbaar te maken (dit is niet voor alle vennootschappen het geval). Dit betekent dat je boekhouder hier wat meer werk zal aan hebben dan de boekhouding van een éénmanszaak.

Heel wat factoren dus waar je rekening mee dient te houden bij de opstart van je zaak. Het is dus belangrijk deze zaken rustig te bekijken alvorens een beslissing te nemen. Wij kunnen je hierbij helpen.

Wens je meer informatie over dit onderwerp of ben je nog op zoek naar een online boekhouder, aarzel dan niet om ons te contacteren. Samen met jou werken wij op een correcte, efficiënte en kostenbewuste manier aan jouw boekhouding.

Auteur: Tom Dewaele, zaakvoerder Online Boekhouders en erkend boekhouder-fiscalist BIBF