Met de aangroeiende files kiezen meer en meer mensen voor de motor als hun verplaatsingsmiddel maar hoe zit het met het financiële plaatje? In dit artikel lees je meer over de aftrekbaarheid van motorkosten.

Aftrekbaarheid van motorkosten voor 100% aftrekbaar

Motorkosten zijn in tegenstelling tot autokosten 100% aftrekbaar. Dit zowel voor wat betreft directe belastingen als voor btw. Let wel, dit is ten belope van je beroepsgebruik. Er moet dus rekening gehouden worden met de privé kilometers die je rijdt. Stel dat je de motor 60% voor je beroep gebruikt dan zijn de kosten aftrekbaar ten belope van 60% (60% * 100%). Gebruik je de motor in een vennootschap dan moet de vennootschap het privé gebruik aan de gebruiker doorrekenen (effectieve doorfacturatie of voordeel van alle aard).

Hoe bewijs je je beroepsgebruik?

Het is aan de belastingplichtige om het beroepsgebruik aan te tonen maar dit is meestal een feiten kwestie. Wil je echt zeker zijn dan raden wij aan om een gedetailleerde kilometer administratie bij te houden. Zo vermijd je discussie met je belastingcontroleur.

Welke kosten kan je inbrengen?

  • De aankoopprijs van je motor (af te schrijven over een periode van minstens 5 jaar, afhankelijk van het aantal afgelegde kilometers)
  • Onderhoud
  • Verzekering
  • Brandstof
  • Beschermende kledij en helm (af te schrijven over een periode van 3 jaar)

Wat met je autokosten?

Je autokosten kan je blijven inbrengen zoals voorheen maar hou er rekening mee dat je de kilometers die je aflegt met je motor niet kan afgelegd hebben met je wagen. Hou dus goed je kilometers bij

Aftrekbaarheid van motorkosten: conclusie

De aanschaf van een motor kan interessant zijn wanneer je voldoende kilometers aflegt en wanneer het privé-gebruik onderschikt is aan het beroepsgebruik. Een gedetailleerde kilometer administratie is aan te raden om verdere discussies te vermijden.

Wens je meer informatie over dit onderwerp of ben je nog op zoek naar een online boekhouder, aarzel dan niet om ons te contacteren. Samen met jou werken wij op een correcte, efficiënte en kostenbewuste manier aan jouw boekhouding.

Auteur: Tom Dewaele, zaakvoerder Online Boekhouders en erkend boekhouder-fiscalist BIBF